Een gezonde leefstijl maakt werknemers gezonder & gelukkiger
In de samenleving is er gelukkig steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Met een gezonde leefstijl leven mensen langer, gezonder & gelukkiger. Dit is ook in het belang van werkgevers. Immers: een gezonde leefstijl maakt werknemers ook gezonder & gelukkiger.
Ik ben partner van het platform Vitaal Bedrijf. Dit is een initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland i.s.m. de ministeries VWS & SZW.
Werken aan een gezonde leefstijl
Veel mensen weten wel het één en ander over een gezonde leefstijl. De meeste mensen weten dat bewegen en groente & fruit gezond zijn. Toch bewegen de meeste mensen te weinig en eten ze te weinig groente en fruit. Dit heeft te maken met de kloof tussen de intentie en het gedrag. Gezond willen leven, is iets anders dan het ook daadwerkelijk doen. Hier is nog veel winst te behalen. Ik kan u hier op verschillende manieren bij helpen.
Bijscholing over leefstijl (voor professionals)
Leefstijl verdient een plaats in de spreekkamer en in het contact met de patiënt (lees ook: cliënt / bewoner / werknemer). Voor sommige artsen en professionals is dit gesneden koek, voor anderen is dit minder vanzelfsprekend. Ik kan u helpen met een inhoudelijke en tegelijkertijd praktische scholing over leefstijl voor professionals (incompany). Accreditatie aanvragen is in overleg mogelijk. De interactieve bijscholing voor bedrijfsartsen die ik onlangs heb gegeven, kreeg 6 punten. Leer meer over leefstijl! Voor contact, klik hier.
Leefstijl als beleid
De omgeving waarin iemand leeft en werkt, is van invloed op de gezondheid. Als iemand eet met tafelgenoten die ongezond eten, dan is de kans groter dat deze persoon ook ongezond eet. Het eten dat aanwezig is, speelt een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijfskantine. De werkomgeving is van invloed op de leefstijl:
- Is het normaal om te pauzeren tussen de middag of werkt iedereen achter zijn bureau door?
- Wordt er lang achter elkaar vergaderd?
- Is het normaal om het “te druk” te hebben?
- Wat wordt er geserveerd in de bedrijfskantine?
- Is een gezonde leefstijl onderwerp van gesprek in het managementteam?
- Is een gezonde leefstijl onderdeel van uw personeelsbeleid?
Graag denk ik met u mee om een gezonde leefstijl onderdeel te maken van uw bedrijfscultuur. Ik geef actieve workshops over leefstijl en running, met aandacht voor lopen, ademhalen, ontspanning en balans.
Een programma dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling, gezonde leefstijl en fysieke fitheid is de 6-weekse training Personal coaching & slow running: fysiek & mentaal fit in 6 weken.
Ook kan ik werknemers begeleiden als leefstijlcoach of runningtherapeut. Leefstijlcoaching of runningtherapie kan samen gaan met eventuele andere behandelingen (bijvoorbeeld bij langdurig verzuim). Afstemming met de bedrijfsarts is mogelijk. Natuurlijk met inachtneming van de privacyregels.
Leefstijlcoaching als interventie
Bij leefstijlcoaching werkt de deelnemer met mij aan het veranderen van haar/ zijn leefstijlgedrag. Zoals: bewegen, roken, alcohol, voeding, omgaan met stress, ontspanning en slaap. Ook kan leefstijlcoaching helpen als een werknemer uit balans dreigt te raken. De aanpak is concreet, positief, stapsgewijs en gericht op duurzame gedragsverandering. Hierdoor kan terugval in de toekomst worden voorkomen of verminderd.
Leefstijlcoaching gaat over gedragsverandering. Gedragsverandering verloopt in kleine stappen en er is geen standaard stappenplan voorhanden. Juist het aansluiten bij de situatie van de deelnemer is belangrijk. Hierdoor kan zij/ hij zich de gewenste gedragsverandering eigen maken met een duurzaam eindresultaat. Wilt u meer weten over mijn werkwijze, kijk dan hier.
Een persoonlijke leefstijlquickscan voor uw medewerkers biedt hen bewustwording, inzicht, inspiratie & advies over hun eigen leefstijl. Na een uitgebreide sessie van 1,5 uur gaat de deelnemer naar huis met een concrete volgende stap in positieve leefstijlverandering.
Mentaal fit met runningtherapie
Bewegen heeft een positieve uitwerking op hoe iemand zich voelt. Runningtherapie is het werken aan mentale fitheid door middel van hardlopen. Hardlopen als medicijn. Ook bij runningtherapie werkt de deelnemer aan duurzame gedragsverandering. Hardlopen is het instrument om te werken aan de doelen van de deelnemer. Zoals:
- meer balans krijgen tussen hoofd en lichaam
- een betere gemoedstoestand bereiken (bijvoorbeeld: minder somber of zelfverzekerder)
- signalen van stress herkennen en leren om te “ontstressen” met bijvoorbeeld hardlopen.
Wilt u meer weten over mijn werkwijze, kijk dan hier.
Workshops
Ik geef workshops over leefstijl en running. Kernwoorden: beweging, inspiratie, bewustwording & plezier. Enkele voorbeelden kunt u vinden op de pagina Workshops. Uiteraard is maatwerk mogelijk. Graag bespreek ik uw wensen tijdens een persoonlijk gesprek.
Contact & tarieven
Wil u meer weten of een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan contact met me op. Voor informatie over de tarieven, kijk op de contactpagina.