CooL: het gezonde leefstijlprogramma van 2 jaar

Als je te zwaar bent, dan kom je misschien in aanmerking voor CooL. CooL is een leefstijlprogramma van 2 jaar dat effectief je gedrag verandert waardoor je een gezonde leefstijl bereikt & kunt volhouden. CooL betekent Coaching op Leefstijl. Het programma is als gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) opgenomen in de basisverzekering. Het wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Ik ben inmiddels een ervaren GLI-leefstijlcoach. De eerste 7 CooL- groepen zijn klaar met het programma & de 18e groep is gestart. Nieuw is de GLI Beweegkuur in Geldermalsen waarvan de 2e groep onlangs gestart is en de 3e in de startblokken staat om te beginnen. De volgende nieuwe groepen gaan starten:

Op vrijdagmiddag 13 september 2024 CooL in Utrecht (Lunetten). Je kunt je aanmelden , vermeld “Lunetten, 13 september”.

Op vrijdagochtend 25 oktober 2024 CooL in Utrecht (Leidsche Rijn). Je kunt je al aanmelden , vermeld “Leidsche Rijn, 25 oktober”.

Medio juli start de 3e groep Beweegkuur in Geldermalsen. De groep is VOL. Aanmelden voor de wachtlijst van de volgende groep is wel mogelijk. Aanmelden kan via Fysioteam ART.
Bij Beweegkuur ben ik 1 van de 3 leefstijlprofessionals die jou begeleidt. Ik doe de intake. de individuele gesprekken en ik begeleid een aantal groepsbijeenkomsten.

Met individuele leefstijlcoaching of individuele runningtherapie kun je vrijwel direct starten.

Maar…..
Wat houdt meedoen met de GLI eigenlijk in? Gedurende het programma begeleid ik jou om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Het gaat over gezond eten & een gezond gewicht, maar ook over bewegen, slaap, ontspanning, omgaan met stress, je energiebalans en over het aanleren en volhouden van gezonde gewoontes.

CooL bestaat uit een intensief basisprogramma van 8 maanden. Voorafgaand heb je een uitgebreid intakegesprek. Tijdens het basisprogramma heb je een +/- 4 individuele gesprekken & 8 groepsbijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten door ga je zelf actief aan de slag. In het kort ziet het programma er als volgt uit:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Cool-programma-basis.jpg

Na het basisprogramma volg je het onderhoudsprogramma van 16 maanden. Dit is gericht op het volhouden van je nieuwe, gezonde leefstijl en op het voorkomen van terugval. Ook nu heb je weer +/- 4 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten, maar dan verspreid over een langere periode.

Je groep bestaat uit ongeveer 9 tot 12 deelnemers. Hoewel sommige mensen in eerste instantie wat schrikken van het meedoen in een groep, levert dit goede resultaten op en zijn deelnemers er enthousiast over. Je leert van elkaar, steunt elkaar en motiveert elkaar.

Bij Beweegkuur zijn de onderwerpen hetzelfde. Er zijn ook verschillen. Na de intake met mij, maakt de diƫtiste met jou samen een voedingsplan. De fysiotherapeut maakt met jou een beweegplan. Daarna heb je gedurende 2 jaar een aantal groepsbijeenkomsten. Die worden afwisselend door de diƫtiste, de fysiotherapeut en door mij begeleid. Ik coach je daarnaast nog met een aantal korte individuele gesprekken.

Verwijzing voor de GLI

Voor deelname aan de GLI heb je een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Je krijgt een verwijzing als je ernstig overgewicht hebt (obesitas). Je Body Mass Index (BMI) is dan 30 of hoger. Ook krijg je een verwijzing als je overgewicht hebt (je BMI is hoger dan 25 en kleiner dan 30) met daarbij een verhoogd risico op suikerziekte (diabetes type 2) of op hart- en vaatziekten. En ook als je overgewicht hebt met daarbij artrose of slaapapnoe. Je moet ook gemotiveerd zijn om het programma te volgen.

Wil je weten wat jouw BMI is? Bereken je BMI hier. Je buikomtrek geeft bovendien informatie over jouw buikvet. Teveel buikvet is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bereken je buikomvang hier.

Contact & tarieven

Het GLI-leefstijlprogramma van 2 jaar zit in de basisverzekering en wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het kost jou natuurlijk wel tijd en inspanning. Neem contact met me op als je vragen hebt of voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil je alvast een indruk krijgen van hoe het CooL-programma werkt, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar het Kassa leefstijlprogramma en naar het programma Pointer over leefstijlcoaching. Bekijk ook eens mijn brochures over het CooL-programma: CooL-Utrecht / CooL-West Betuwe. Het belang van een gezonde leefstijl en begeleiding hierbij, was een tijd geleden bij Een Vandaag.