CooL: het gezonde leefstijlprogramma van 2 jaar

Als je te zwaar bent, dan kom je misschien in aanmerking voor CooL. CooL is een leefstijlprogramma van 2 jaar dat effectief je gedrag verandert waardoor je een gezonde leefstijl bereikt & kunt volhouden. CooL betekent Coaching op Leefstijl. Het programma is als gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) opgenomen in de basisverzekering. Het wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar.

Op dit moment coach ik 14 CooL-groepen. De eerste groep is bijna klaar met het programma & de 14e groep is onlangs gestart. Na de zomer start ik met nieuwe groepen:

Op 23 augustus 2023 in Geldermalsen (Meteren) op woensdag van 14.30 – 16.00 uur
Op 8 september 2023 in Utrecht-Leidsche Rijn op vrijdag van 16.15 – 17.45 uur
Op 6 november 2023 in Utrecht-Stad (Hoograven/ Lunetten) op maandag van 16.15 – 17.45 uur
Op 1 maart 2024 in Utrecht – Leidsche Rijn op vrijdag van 14.30 – 16.00 uur

Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Vermeld in je bericht om welke locatie het gaat (Utrecht-Stad of Utrecht-Leidsche Rijn of Geldermalsen).

Wat houdt meedoen met CooL eigenlijk in? Gedurende het programma begeleid ik jou om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Het gaat over gezond eten & een gezond gewicht, maar ook over bewegen, slaap, ontspanning, omgaan met stress, je energiebalans en over het aanleren en volhouden van gezonde gewoontes.

Het programma bestaat uit een intensief basisprogramma van 8 maanden. Voorafgaand heb je een uitgebreid intakegesprek. Tijdens het basisprogramma heb je 3 individuele gesprekken & 8 groepsbijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten door ga je zelf actief aan de slag. In het kort ziet het programma er als volgt uit:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Cool-programma-basis.jpg

Na het basisprogramma volg je het onderhoudsprogramma van 16 maanden. Dit is gericht op het volhouden van je nieuwe, gezonde leefstijl en op het voorkomen van terugval. Ook nu heb je weer 3 individuele gesprekken en 8 groepsbijeenkomsten, maar dan verspreid over een langere periode.

Je groep bestaat uit ongeveer 12 deelnemers. Hoewel sommige mensen in eerste instantie wat schrikken van het meedoen in een groep, levert dit goede resultaten op en zijn deelnemers er enthousiast over. Je leert van elkaar, steunt elkaar en motiveert elkaar.

Verwijzing voor het CooL-leefstijlprogramma

Voor deelname aan het CooL-programma heb je een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Je krijgt een verwijzing als je ernstig overgewicht hebt (obesitas). Je Body Mass Index (BMI) is dan 30 of hoger. Ook krijg je een verwijzing als je overgewicht hebt (je BMI is hoger dan 25 en kleiner dan 30) met daarbij een verhoogd risico op suikerziekte (diabetes type 2) of op hart- en vaatziekten. En ook als je overgewicht hebt met daarbij artrose of slaapapnoe. Je moet ook gemotiveerd zijn om het programma te volgen.

Wil je weten wat jouw BMI is? Bereken je BMI hier. Je buikomtrek geeft bovendien informatie over jouw buikvet. Teveel buikvet is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bereken je buikomvang hier.

Contact & tarieven

Het CooL-leefstijlprogramma van 2 jaar zit in de basisverzekering en wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het kost jou natuurlijk wel tijd en inspanning. Neem contact met me op als je vragen hebt of voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil je alvast een indruk krijgen van hoe het CooL-programma werkt, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar het Kassa leefstijlprogramma en naar het programma Pointer over leefstijlcoaching. Bekijk ook eens mijn brochures over het CooL-programma: CooL-Utrecht / CooL-West Betuwe. Het belang van een gezonde leefstijl en begeleiding hierbij, was een tijd geleden bij Een Vandaag.