Met runningtherapie ga je hardlopen om mentaal en fysiek fit te worden. Je loopt 2 x per week samen met de runningtherapeut. Daarnaast loop je ook 1 x per week zelfstandig.

Running verbetert de mentale gezondheid

Bewegen heeft een positieve uitwerking op hoe je je voelt. Dat is de basis van runningtherapie. Op deze pagina lees je wat runningtherapie is en hoe ik jou kan begeleiden om met behulp van (rustig) hardlopen mentaal sterker & fitter te worden.

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop bij mensen met mentale klachten. Dat betekent dat hardlopen wordt ingezet als behandeling om je mentaal beter te voelen. Runningtherapie verbetert de mentale gezondheid.

Runningtherapie = (rustig) hardlopen als medicijn.

Met runningtherapie kies je voor een lichamelijke aanpak van je mentale klachten. Als je mentale klachten hebt, dan heb je bijvoorbeeld last van stress, onzekerheid of somberheid.

We weten dat bewegen een positieve uitwerking heeft op hoe je je voelt. Dat is de basis van runningtherapie. Bij runningtherapie gaat het niét om hardlopen als prestatie. Voor dat doel kun je beter kiezen voor het lopen bij een hardloopclub of lid worden van een atletiekvereniging.
Als je wilt gaan hardlopen om je mentaal en fysiek beter te voelen, dan is runningtherapie iets voor jou. Runningtherapie is ook geschikt als je al hardloopt.

Hoe werkt runningtherapie?

Bij runningtherapie gaat het – net als bij leefstijlcoaching – om duurzame gedragsverandering.
Met hardlopen ga je stapsgewijs werken aan de doelen die jij wilt bereiken. Bijvoorbeeld:

  • meer balans krijgen tussen je hoofd en je lichaam
  • beter leren luisteren naar de signalen van je lichaam
  • fysiek fitter worden om weer lekker in je vel te zitten
  • een betere gemoedstoestand bereiken (bijvoorbeeld: minder somber of zelfverzekerder)
  • signalen van stress herkennen en leren om te “ontstressen” met bijvoorbeeld hardlopen.

Runningtherapie helpt om je weer steviger en zekerder te voelen en om meer vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen. Bijvoorbeeld omdat blijkt dat je na enkele weken runningtherapie al 10 minuten achter elkaar kunt hardlopen terwijl je niet eens buiten adem bent.

Met runningtherapie leer je dat je – door kleine stappen te zetten en haalbare doelen te stellen – jouw doelen kunt bereiken.

“Streef naar vooruitgang, niet naar perfectie.”

Met runningtherapie leer je door middel van succeservaringen. Die ervaringen helpen je om je na verloop van tijd mentaal beter te voelen, maar ook bij het omgaan met moeilijke momenten die het leven soms voor je in petto heeft.

Wat doen we tijdens de runningtherapie?

In het begin van het traject vindt er een uitgebreide intake plaats. Tijdens de intake brengen we jouw gezondheid in kaart. Ik vraag hierbij ook altijd om het invullen van een gezondheidschecklist.
We zoeken samen naar jouw drijfveer om aan de slag te gaan met runningtherapie. Ook bepaal jij welk doel je wilt bereiken. Ik maak vervolgens op basis van alle informatie, samen jou, een (opbouw)schema voor het lopen.

Met runningtherapie loop je in principe 3 keer per week. 1 of 2 keer met mij samen en de andere keer zelf.  Tijdens onze gezamenlijke sessies maken we gebruik van verschillende werkvormen. Het lopen is daarbij het belangrijkste instrument, maar we besteden ook aandacht aan ademhaling en ontspanning. Daarnaast is er tijdens de runningsessies ruimte voor gesprek. Dit doen we vooral tijdens het lopen. We evalueren de voortgang van je doelen tijdens de loopsessies. Aan het eind van het traject vindt er een evaluatie plaats.

Moet je bij runningtherapie altijd hardlopen?

Hardlopen leent zich bij uitstek voor het doel van runningtherapie. Het is een duursport waarbij je dermate intensief beweegt dat je hartslag en ademhaling omhoog gaan. Ook de repeterende beweging van het duurlopen is heel geschikt, net als het buiten zijn. Mocht hardlopen voor jou echt niet geschikt zijn, maar je wilt wel graag door middel van beweging werken aan je mentale fitheid, dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.

Runningtherapie samen of alleen?

Runningtherapie kan individueel plaatsvinden en ook in kleine groepjes van 2 – 4 deelnemers.
Of je liever in een groepje deelneemt of individueel hangt af van jouw voorkeur en bovendien van de beschikbaarheid van een passende groep. Het voordeel van een groepje kan zijn dat je gemotiveerd wordt door de groep. Ook is het financieel voordeliger. Welke keuze je ook maakt: het eerste gesprek en het evaluatiegesprek zijn altijd individuele sessies.

Runningtherapie & zorgverzekering

Runningtherapie zit niet in de basisverzekering. Het kan zijn dat jouw aanvullende verzekering of je werkgever een deel van de kosten vergoedt.

Contact & tarieven

Overweeg je om te starten met runningtherapie? Neem contact met me op als je meer wilt weten of een kennismakingsgesprek wilt plannen. Dit is gratis en uiteraard geheel vrijblijvend. Voor informatie over de kosten en de tijdsinvestering van een (gemiddeld) traject runningtherapie, klik hier.