Als het over gezonde gewoontes gaat, zijn we vaak streng voor een ander en voor onszelf. “Hij moet gewoon meer gaan sporten en minder snacken” over de buurman die sinds de coronatijd 10 kg zwaarder is geworden. Of “ik ben een slappeling, want het afvallen ging zo goed en nu ben ik toch weer aangekomen”.
We zijn hiermee onbewust de saboteurs van gezond gedrag. We stimuleren en ondersteunen niet, maar veroordelen de ander of onszelf als gezond leven niet optimaal lukt.
Hoe kun je veranderen van saboteur in supporter?
Ten eerste het besef dat leefstijl gaat over gewoontes. Gewoontes zijn ingesleten patronen. Kijk eens met welk been je elke dag uit bed stapt, in welke volgorde je je kleding aantrekt en op welke manier je je armen over elkaar heen slaat. En probeer het dan eens andersom te doen. Dat gaat ineens een stuk lastiger! Net als je leefstijl veranderen, dat gaat ook niet vanzelf.
Ten tweede de bewustwording van je eigen houding ten opzichte van (on)gezond gedrag en hoe je omgeving daar tegenover staat. Vinden je vrienden het goed van je dat je maar één biertje neemt op het terras of vinden ze het flauw en ongezellig? Vindt je gezin het goed van je dat je ’s avonds gaat wandelen of willen ze liever dat je gezellig thuis op de bank zit? En hoe zit dat met jouzelf? Hoe sterk horen “gezellig op een terrasje zitten” en “alcohol, borrelhapjes en een sigaret” voor jou bij elkaar bijvoorbeeld? Of associeer jij sporten met saai en “niks voor jou”?
Nu je dit weet, kun je makkelijker de supporter worden van jezelf en de ander. Laat ik er van uit gaan dat jij degene bent die een gezondere leefstijl wilt bereiken. Wat kun je doen?
Omdat je een gewoonte niet zomaar blijvend verandert, kun je jezelf voorbereiden op het aanleren en trainen van jouw nieuwe gezonde gewoonte. Welke nieuwe gewoonte wil jij als eerste in je leefpatroon invoegen? Het hoeft en lukt niet in één keer, je hebt ook niet in één keer leren lezen. Kies er één of hooguit twee en voeg later weer een nieuwe gewoonte toe.
- Meer ontspanning? Hoe ziet dat er voor jou dan uit, op welke momenten kun je dit inpassen, wanneer vind je dat het gelukt is? Bijvoorbeeld:
Als ik na het avondeten klaar ben met de keuken opruimen, dan ga ik een kwartier lezen op de bank met een kop thee erbij. - Gezonder eten? Waarmee kun je beginnen, wat is een mooi begin? Bijvoorbeeld meer fruit eten:
Als ik na mijn werk op weg naar huis ga, dan eet ik onderweg een stuk fruit (in plaats van een mueslireep of gevulde koek). Ik neem het fruit ’s ochtends mee in mijn tas. - Beter slapen? Slaap je later in dan je bedoeling is of lig je nog lang wakker? Bijvoorbeeld:
Als ik naar boven ga om te gaan slapen, laat ik mijn telefoon beneden.
Je kunt ook nagaan of je jouw associatie ten opzichte van het gezonde gedrag positief kunt formuleren en daarmee kunt ombuigen naar een positieve gedachte en houding. Bijvoorbeeld:
- Ik vind het gezellig als ik met vrienden op een terrasje zit.
- Ik kan genieten van alles wat ik om me heen zie tijdens het wandelen.
Is je gezonde gedrag gelukt vandaag? Zet het op de kalender! Je kunt ook met jezelf een beloning afspreken als je nieuwe gewoonte een bepaald aantal keren is gelukt. En wil je nog meer support van je omgeving? Maak hen onderdeel van de beloning door sámen iets te doen als beloning voor jouw gezonde gedrag!
Wil je meer weten? Neem contact met me op of kijk op www.stappeninleefstijl.nl
MW/ 10-06-2021