Veel mensen willen graag gezonder leven en zijn bereid om daar tijdelijk veel energie, tijd en/ of geld in te stoppen. Denk aan het zoveelste nieuwe dieet, aan superfoods of dieetpoeders. Of veel geld betalen voor de belofte om zonder grote inspanning af te vallen door te liggen op een trilplaat of tijd door te brengen in een koudecabine.
Waarom slaan deze methodes aan? Dit komt door de belofte van & de hoop op de wonderoplossing! De oplossing waarvoor je weinig moeite hoeft te doen, waarvoor jij je leefstijl niet blijvend hoeft te veranderen en toch lekker in je vel zit met het door jou gewenste gewicht en barstenvol energie.
Het is natuurlijk niet gek om hierop te hopen, zeker als je al veel mislukte pogingen gedaan hebt om gezonder en fitter te worden. Helaas leiden de wondermiddelen in veruit de meeste gevallen niet tot een blijvend gezonde leefstijl. Van te eenzijdig eten, kun je tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Van te veel gezond eten, kom je trouwens óók aan (denk aan avocado’s of ongezouten noten). En nadat je snel bent afgevallen en weer overstapt op je normale leefpatroon, kom je weer aan, en meestal veel meer dan je aan kilo’s bent kwijtgeraakt.
Maar als er geen wondermiddel bestaat, wat helpt dan wel?
- Weten waarom jij die gezonde leefstijl wil bereiken. Wat is jouw dwingende noodzaak om je leefstijl blijvend te veranderen? Als je dit weet, heb je jouw doel helder voor ogen en kun je de veranderingen veel beter volhouden.
- Accepteren dat het hard werken is om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden!
Accepteer dat:
- de verandering van jouw leefstijl niet zonder slag of stoot gaat en veel tijd & energie kost.
- de weg naar je doel met kleine stappen gaat, met hobbels & bochten en soms zelfs met stapjes achteruit. Het gaat dus waarschijnlijk minder snel dan je zou willen.
- je hulp kunt vragen aan de mensen om je heen en eventueel ook aan een professional. De meeste mensen vinden het heel normaal om hulp in te schakelen als ze gitaar willen leren spelen of willen leren tennissen. Waarom dan niet hierbij?
- sommige mensen je nieuwe, gezonde gewoontes minder leuk zullen vinden. Minder gezellig bijvoorbeeld. Het helpt om je eigen doel voor ogen te houden en om vooraf te bedenken hoe je met een dergelijke situatie om wilt gaan.
- het aanleren van nieuwe gewoontes moeilijk is. En dat je soms dus een keertje terugvalt in je oude gedrag.
En accepteer vervolgens óók dat:
- je stukje bij beetje het resultaat ziet van jouw gedragsverandering.
- je trots bent op de stappen die je al gezet hebt en die je nog gaat zetten.
- je plezier krijgt in je nieuwe leefstijl, omdat je merkt dat je fitter wordt en beter in je vel zit.
- het soms even mis gaat. En dat je erop kunt vertrouwen dat dat niet het einde is, maar dat je daarna gewoon weer verder kunt gaan.
- genieten óók onderdeel is van een gezonde leefstijl. Zo blijf je in balans en is het makkelijker vol te houden.
Wil je meer weten? Neem contact met me op of kijk op de de website: www.stappeninleefstijl.nl
MW/ 3 mei 2021