Als ik voordat ik ga hardlopen wel eens een eierkoek eet, moet ik altijd aan Sonja Bakker denken. Zij was 10 jaar geleden de grootste dieetgoeroe in Nederland. Eierkoeken waren in haar dieet een verantwoord tussendoortje, want ze bevatten nauwelijks vet (en wel veel koolhydraten).
De tegenhanger van dit vetarme dieet is het koolhydraatarme dieet, zoals het dr. Atkinsdieet en het Ketondieet. Géén eierkoeken maar volvette kaas, room en eieren. Weinig koolhydraten (suikers) en veel eiwitten en vetten.
Het klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Want wie wil er nu niet afvallen en toch “alles” kunnen eten? Toch vraagt het dieet om behoorlijk wat aanpassingen in het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander.
Geen brood, pasta, rijst en aardappelen. Wel (vet) vlees, boter, mayonaise en andere vet- en eiwitrijke (dierlijke) producten. En dan toch afvallen: hoe kan dat eigenlijk?
In totaal levert dit dieet minder calorieën. En afvallen lukt met elk dieet waarbij je minder energie inneemt dan je verbruikt. De grote hoeveelheden vet en eiwit zorgen er bovendien voor dat je sneller en langer een “vol gevoel” hebt en dus minder last hebt van honger.
Naast deze pluspunten zijn er ook minpunten. Zo mag je maar weinig groente en fruit eten, want die bevatten verhoudingsgewijs (meestal) weinig vetten en eiwitten maar wel veel (fruit)suikers. Samen met de andere “verboden voedingsmiddelen” zoals brood en pasta levert het koolhydraatarme dieet minder vitamines, mineralen en voedingsvezel. Hierdoor kan er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Ook lijkt het dieet moeilijk in te passen in het dagelijks leven, waardoor het op de lange termijn moeilijk vol te houden is.
Voor specifieke doelgroepen kent het dieet nog andere gezondheidseffecten.
Zo is er voor mensen met diabetes type 2 mogelijk een positief effect, omdat het lichaam bij minder koolhydraten minder insuline hoeft aan te maken. Wel is begeleiding van een professional belangrijk.
Voor mensen met nierfunctiestoornissen is het dieet een potentieel gezondheidsrisico door het hoge eiwitgehalte in de voeding.
Voor duursporters is het de vraag of zij baat hebben bij een koolhydraatarm dieet. Wel als ze willen afvallen, maar mogelijk lijden hun sportprestaties onder de kleine hoeveelheid koolhydraten. Bij een extreme vorm van koolhydraatarm eten – het Ketondieet, waarbij je maar 20 tot 50 gram koolhydraten per dag mag eten – kan de sporter spiermassa kwijtraken.
Het antwoord op de vraag “Val je af van vet eten?” is: JA. Als ik de vraag nuanceer naar: “Leidt een dieet met veel vet tot een gezonde leefstijl met een blijvend gezond gewicht?” dan is het antwoord “Meestal niet ”. Helaas is ook dit dieet wederom geen wondermiddel.
Ik ga dus toch maar weer gewoon hardlopen vandaag om gezond en fit te blijven. Maar dan kies ik voor een banaan in plaats van een eierkoek!