Zitten is het nieuwe roken

Zitten is ongezond. Het is slecht voor je rug, maar ook voor onder andere je bloedsuikergehalte, je stofwisseling, je bloedvaten en je gewicht. Zelfs de kans om te overlijden is groter als je veel zit!

We zijn meer gaan zitten doordat ons werk is veranderd. Maar ook door alle schermtijd die we hebben, doordat we ons eten in de supermarkt kopen en/ of het zelfs thuis laten bezorgen. Onze omgeving helpt dus niet mee om van het zitten af te komen.

Bewegen helpt. Maar anders dan je misschien denkt, is enkele keren per week sporten niet de oplossing tegen teveel zitten. Juist het langdurig zitten tijdens je (werk)dag en ’s avonds thuis, is hiermee immers nog niet opgelost.

Wat kun je eraan doen?

  • Staand vergaderen
  • Lopend dat telefoontje afhandelen
  • De auto een paar straten verderop parkeren
  • Toch even die vergeten boodschap zelf halen bij de supermarkt in plaats van de bezorgdienst bellen (of loop even langs bij de buurvrouw en maak gezellig een praatje, staand in de deuropening)
  • Elk half uur opstaan van je werkplek en lopen naar de kraan in plaats van een flesje water naast je beeldscherm te zetten
  • Enz. enz.

Maar ja, vervolgens heb je het druk. En dan komt het er niet van. En voor je het weet, zit je weer de hele dag.

Hoe lukt het wel?

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en moeite. Je kunt het jezelf makkelijker maken door je nieuwe gewoonte te koppelen aan iets wat je toch altijd al doet. Moet je veel bellen voor je werk? Spreek dan met jezelf af dat ALS je gaat bellen dat je DAN staand of lopend het gesprek voert. Moet je vaak vergaderen? Spreek dan af dat ALS je vergadert, je DAN gaat staan achter je stoel in plaats van gaat zitten. Maak het jezelf makkelijk door van tevoren uit te zoeken waar je je auto kunt parkeren voor een extra wandelingetje. Leg een paraplu in de auto voor als het gaat regenen. En misschien scheelt het nog parkeerkosten ook, daar wordt je nieuwe gewoonte dan ook nog leuker en goedkoper van!

Als je meer wil lezen over stil zitten, dan is dit bijvoorbeeld een leuk artikel:

https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/waarom-veel-zitten-ongezond

Succes met minder zitten.

Marieke