Van leefstijladvies naar leefstijlcoaching
U ziet in de spreekkamer veel patiënten met klachten die te maken hebben met hun leefstijl. Het geven van leefstijladviezen op het gebied van voeding, roken, alcohol, slaap, stress, ontspanning en bewegen is zinvol. Mensen worden zich (weer) bewust van het belang om gezonder te gaan leven. Het in de praktijk toepassen van de adviezen, is voor veel mensen moeilijk. Vaak is het al (te) moeilijk om te beginnen, nog vaker om het vol te houden. De stap van leefstijladvies naar leefstijlcoaching biedt de mogelijkheid om bewustwording om te zetten naar gezond gedrag.
Leefstijlcoaching
Als leefstijlcoach kan ik mensen helpen om hun gedrag te veranderen naar een duurzaam gezondere leefstijl, die past in hun dagelijks leven. Hierdoor is de gedragsverandering beter vol te houden en leeft iemand langer en gezonder. Bovendien heeft de gezonde leefstijl een positief effect op de rest van het gezin en de sociale omgeving. Voor mijn manier van werken, kijk op Leefstijlcoaching.
Ik werk in de stad Utrecht e.o. en in de regio Geldermalsen.
De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI): CooL
Leefstijlcoaching is opgenomen in de basisverzekering als gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Eén van de GLI-programma’s is CooL (Coaching op Leefstijl).
CooL is een leefstijlprogramma van twee jaar, waarbij deelnemers werken aan het verminderen van hun overgewicht door hun leefstijl te verbeteren. Hierbij worden ze begeleid door een geregistreerd leefstijlcoach. Ook ik ben geregistreerd leefstijlcoach en ik beschik over de licentie om het CooL-programma uit te voeren. Ik heb contracten met diverse zorgverzekeraars. Ik heb een overeenkomst met Zo Healthy. Deze landelijke zorggroep heeft een contract met alle verzekeraars. In Leidsche Rijn ben ik ook aangesloten bij de regionale zorggroep via Julius Gezondheidscentra. Ik heb voor de cliënten in Utrecht-Stad een contract met Sterkz.org.
Ik begeleid op dit moment de 18e CooL-groep, de eerste 7 groepen zijn klaar met het programma.
Nieuw in Geldermalsen is de GLI Beweegkuur. Dit doen Fysioteam ART, diëtistenpraktijk Eet en Leef en Stappen in Leefstijl samen. Er zijn nu 2 Beweegkuurgroepen en de 3e start deze zomer (de groep is al vol). Nieuwe groepen die na de zomer van start gaan:
CooL in Utrecht Lunetten op 13 september 2024
CooL in Utrecht Leidsche Rijn op 25 oktober 2024
Beweegkuur in Geldermalsen in het najaar van 2024
Cliënten kunnen zich via het contactformulier aanmelden voor mijn wachtlijst.
Nieuw: CooL & medicatie tegen obesitas (Saxenda en Mysimba)
Er is momenteel veel vraag naar de GLI door mensen die willen starten met obesitas medicatie (Saxenda, met de werkzame stof Liraglutide). Saxenda wordt sinds 1 april 2022 onder strikte voorwaarden vergoed uit de basisverzekering. De verwachting is dat Mysimba (combinatie van naltrexon en bupropion) later dit jaar in het basispakket wordt opgenomen. Een voorwaarde voor het gebruiken van de medicatie is de combinatie van medicatie met een gecombineerde leefstijlinterventie (zoals CooL). Sinds 1 juli mag pas na 1 jaar GLI gestart worden met Saxenda om voor vergoeding van de medicatie in aanmerking te komen.
De motivatie van de deelnemer om 2 jaar een erkend leefstijlprogramma te volgen, is – naast de medische criteria – een belangrijk criterium om mee te kunnen doen met CooL. Dit is dan ook een onderwerp wat altijd aan bod komt in het intakegesprek. Mocht iemand onvoldoende gemotiveerd zijn, dan kan de deelnemer op dat moment (nog) niet meedoen.
Mocht u het prettig vinden om te overleggen over de GLI of de GLI in combinatie met medicatie, dan is dat natuurlijk altijd mogelijk!
Criteria voor deelname
Voor CooL is een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. De criteria voor CooL zijn:
- 18 jaar of ouder
EN - overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en daarnaast een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten of overgewicht met slaapapneu of artrose
OF - ernstig overgewicht (BMI > 30).
Bovendien moet de deelnemer voldoende gemotiveerd zijn. Deze motivatiecheck wordt uitgebreid gedaan door de leefstijlcoach.
Waarom verwijzen naar de GLI?
Het CooL-leefstijlprogramma en de GLI Beweegkuur zijn een aanvulling op de aandacht en de zorg voor leefstijl in de huisartsenpraktijk. Van behandeling & leefstijladvies naar behandeling, advies & leefstijlcoaching. Voor de patiënt zie ik de GLI als een mooie kans om intensief, langdurig en op effectieve wijze te werken aan een duurzame leefstijlverandering. Hierdoor is een gezonder leven met minder gezondheidsrisico’s mogelijk. Naast de GLI blijft de behandeling en begeleiding in de huisartsenpraktijk doorgaan.
Kosten en deelname aan het GLI-leefstijlprogramma
De deelnemer kan kosteloos deelnemen aan het leefstijltraject. Het wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en heeft geen invloed op het eigen risico. Hoewel kosteloos, is deelname niet vrijblijvend. Er wordt van de deelnemer verwacht dat zij/ hij alle sessies aanwezig is en ook tussen de sessies actief aan de slag gaat met de zelf geformuleerde verbeterstappen. Er zijn zowel groepssessies als individuele sessies gedurende het 2 jaar durende programma.
Waarom 2 jaar en in groepsverband?
Twee jaar klinkt lang. In de praktijk zijn deelnemers vaak echter al jarenlang bezig met het krijgen van een gezonder gewicht en een gezondere leefstijl. Doordat het programma is opgedeeld in een intensief basisprogramma dat gericht is op gedragsverandering en een onderhoudsprogramma dat gericht is op gedragsbehoud en terugvalpreventie, zijn deelnemers hiertoe zeker te motiveren. Dit geldt ook voor de groepsbijeenkomsten. Sommige deelnemers schrikken hier in eerste instantie wat voor terug. Echter omdat het een vaste groep is, is veiligheid gewaarborgd en bovendien leren deelnemers van elkaar, ze steunen en motiveren elkaar.
Meer informatie
Als uw patiënt baat zou kunnen hebben bij de GLI, maar nog vragen of wat bedenkingen heeft, dan ben ik altijd bereid om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen waarna uw patiënt weloverwogen tot een besluit kan komen. Ook als u als verwijzer vragen heeft, dan maak ik graag tijd om meer informatie te geven over de mogelijkheden van de GLI voor uw patiënten. Neem dus gerust contact op. Een compacte brochure over CooL vindt u hier. Op de pagina CooL-GLI is patiënteninformatie over CooL te vinden (brochure CooL-Utrecht, brochure CooL-West Betuwe).
Individuele leefstijlcoaching
Als iemand niet in aanmerking komt voor een GLI of liever niet deelneemt aan een GLI, maar wel wil werken aan een gezonde leefstijl, dan kan individuele leefstijlcoaching heel geschikt zijn. De deelnemer betaalt de kosten dan zelf. Soms is de werkgever bereid (een deel van) de kosten te vergoeden.
Runningtherapie
Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop bij mensen met mentale klachten. Een lichamelijke aanpak van de mentale klachten die iemand ervaart. Bewegen heeft een positieve uitwerking op hoe iemand zich voelt.
Bij runningtherapie gaat het – net als bij leefstijlcoaching – om het werken aan duurzame gedragsverandering. Hardlopen is de interventie die wordt ingezet om te werken aan de doelen die de deelnemer wil bereiken. Bijvoorbeeld:
- meer balans krijgen tussen hoofd en lichaam
- een betere gemoedstoestand bereiken (bijvoorbeeld: minder somber of zelfverzekerder)
- signalen van stress herkennen en leren om te “ontstressen” met bijvoorbeeld hardlopen.
In sommige gevallen wordt runningtherapie (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ook de werkgever kan bereid zijn om een (deel van) de kosten te betalen. Meer informatie over runningtherapie, kunt u vinden op de pagina Runningtherapie
Contact en/of verwijzen
Wilt u meer weten of wil uw patiënt zich aanmelden voor het CooL-programma, leefstijlcoaching of runningtherapie, dan hoor ik het graag. Bel, mail of vul het contactformulier in. Dit zijn mijn contactgegevens. Verwijzen kan ook via Zorgdomein, via paramedische zorg of via leefstijl kunt u kiezen voor de GLI. Ik ben te vinden op mijn praktijknaam Stappen in Leefstijl (ZorgDomein). In Leidsche Rijn loopt de aanmelding via Julius Gezondheidscentra.